hits

Vårtrening og makspuls

Denne vintersesongen gikk jeg 287 mil på langrenn, fra slutten av oktober til midten av april. Antagelig har jeg ikke hatt så mange mil på ski noen gang tidligere.

Men nå er vintersesongen over og vårtrening med sykkel og løping er i full gang. For å trene i riktig pulssone er det nyttig å vite makspuls, så denne uka hadde jeg en løpetur i terrenget langs Lysakerelva hvor jeg dro på det jeg kunne. Pulsklokka viste til slutt 170, men jeg tror ikke jeg var helt i makspuls da jeg ikke hadde et optimalt opplegg for testen. Ser fra bloggen min at jeg hadde 174 i makspuls for to år siden, så hvis jeg trekker fra en i året så blir det 172 nå. Jeg tror det må være i nærheten av riktig makspuls.

Jeg liker å trene i sone 3 og tenker at det i det lange løp kan være like effektivt som i sone 4 (som kan være optimalt 1 til 2 uker før konkurranse). Så med Olympiatoppens pulssoner så vil sone 3 for meg være 143 til 151 (83 % til 87 % av makspuls). Sone 3 er en morsom treningsform da det er mer fart og mindre pes, pust og syre. Og det er også en treningsform som på mange måter er lik den en har i lengre konkurranser som Birkebeinerarrangementene. En øver seg altså på å ha en moderat til høy intensitet over lengre tid.

Men en må selvfølgelig ikke glemme de rolige øktene. Spesielt på langrenn og sykkel er rolige langturer kos, og da er det fint bare å holde seg i sone 1 (for meg 103 til 122).

Sist uke ble en skikkelig sone 3 uke etter en periode med masse av lange skiturer i sone 1
Mandag: Ingen trening
Tirsdag: Sykle til jobb i sone 3 i 45 minutter, Rolig tilbake, nesten 2 timer.
Onsdag: Løpe rolig i sone 1 i 1 time og 10 minutter + styrke i 30 minutter
Torsdag: Ingen trening
Fredag: Sykle til jobb 45 minutter i sone 3, sykle tilbake 55 minutter i sone 3.
Lørdag: Ingen trening
Søndag: Løpe i sone 3 i 55 minutter.

Alle sone 3 treningene har også lengre perioder i sone 1. Både en oppvarmingsperiode (ca. 15 minutter), en eller to korte hvileøkter mellom sone 3 dragene og en avslutningsperiode (ca. 15 minutter). Og i tillegg kan jeg komme opp i sone 4 i deler av øktene der det er naturlig. På løpeøkta søndag var jeg jo helt oppe i sone 5 da jeg testet makspulsen.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar